Как да се справите с избор на домоуправител

in Услуги by

Живеете в голяма жилищна кооперация. Непрекъснато се сблъсквате с проблеми – мръсно стълбище, неработещ асансьор, не стихват до късни часове веселите компании у съседите, няма осветление. Всичко се дължи на факта, че вие – обитателите на тази жилищна сграда, не можете да се разберете по отношение на ползване и поддържане на общата собственост. За да се решат всички тези въпроси е необходимо да има отговорен домоуправител.

За да се избере тази отговорна личност е необходимо решението на общото събрание на собствениците на жилища в кооперацията. Такова е много трудно да се организира, а избор на домоуправител е почти невъзможен. Причините са ясни – в кооперацията няма разбирателство между съсобствениците. По неясни за мен причини тези хора като че ли не могат да разберат, че всичко е за тяхна сметка. За всички общи части отговорността трябва да е обща.

Всички разходи по поддръжка чистотата на стълбище и мазе, осветление, асансьор трябва да се плащат от всички. От тук и проблема – всеки иска да ползва общото, но не всеки иска да плати. Това е и една от причините да няма желаещи за домоуправител. Този човек трябва да води домова книга, да отчита приходни и разходни документи, да свиква общо събрание. Всички ремонти по поддръжка на общото имущество трябва да се организират и наблюдават от него.

Домоуправителят е този, който трябва да следи за спазване на вътрешния ред, да се пази тишина в определените часове. Необходимо е той да е запознат със закона за етажната собственост за да може да го прилага. Когато е избран отговорен управител на етажната собственост нещата се нареждат. Има нормални взаимоотношения в кооперацията, ремонтите са на ниво. Всички общи сметки за ток, вода, асансьор са платени и асансьора е винаги изправен. Чистота на стълбището е винаги на ниво, а осветлението не спира.

За да бъде всичко това постигнато във вашата кооперация може да се обърнете към фирма, която предлага услугата професионален домоуправител. За да се възползвате от качествено професионално управление е достатъчно да сключите договор с фирмата и да си плащате редовно вноските. Месечните вноски за услугата се дължат от всеки собственост на жилище в жилищната сграда.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*