План за превенция на насилието в училищата

in Крими by

План за превенция на насилието в училищата и детските градини през тази година е бил представен от МВР днес на организирана в Министерския съвет дискусия за сигурността в тези образователни заведения. Новината съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. По думите й, цитирани от агенция „Фокус“, по време на срещата от психолозите са се чули много възможни предизвикателства.

Като важна задача Кунева посочи неразделянето на общинските и държавните учебни заведения. „Говорихме за сравнението за сигурността между общинските и държавните училища. МВР представи план за превенция за 2016 година, психолозите предложиха мобилни групи към общините, които да оказват по задълбочена помощ, където трябва да работят психолози. Говорихме за мястото на телефон 112 и 116. Това е среща между институциите, такава среща ще има след няколко дни с директорите на училищата. Трябва да се убедим кое от набора от мерки е полезно“, коментира Кунева.

В София има изградена система за наблюдение в 105 училища и 99 детски градини, каза по време на дискусията кметът на София Йорданка Фандъкова. В 95% от общинските учебни заведения има жива охрана.

„Едва 4-5% от училищата предпочитат сами да организират охраната си. Извършването на нарушения, където има видеонаблюдение, намалява със 70%“, заяви още тя.

Фандъкова посочи, че в бюджета на столицата за тази година има заложени 1.4 млн. лева за подобряване на сигурността в училищата и детските градини, като ще продължи изграждането на видеонаблюдение в още 53 училища и детски градини.

Кметът на София посочи, че е разработен правилник за пропускателния режим в училищата и детските градини, като се чакат становищата на директорите, за да влезе в сила той. От направените досега проверки в столицата като най-сериозен проблем се очертава назначаването на портиери, които не са лицензирани. Констатирана е и липсата на паник-бутони.

Фандъкова подчерта, че всички мерки са насочени към недопускането в сградите на учебните заведения на външни лица, като достъпът на родители няма как да бъде спрян. Напоследък имаше случаи именно на нападения над родители над учители и ученици. По този повод Меглена Кунева каза, че в Наказателния кодекс има текстове, които определят като криминално престъпление посегателството над учител, изпълняващ служебните си задължения.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*