Как протича кръщението

in Услуги by

Кръщенето може да бъде индивидуално или колективно в зависимост от желанието на родителите. По този въпрос обаче трябва предварително да има взето решение. В началото на ритуала свещеникът обяснява как да се заемат местата от родители и кръстници, както и гостите – роднини и приятели. Освен това се разговаря и с хората, които искат да снемат за да може да се запази спомена за този прекрасен ден – Светото Кръщение.

Започва се с молитва за светеца, чието име приема детето. После се четат и молитви, които да предпазят кръщавания от сатаната. В православното кръщене има трикратно отричане от дявола. От този момент започва и активно участие на кръщелника и кръстника в ритуала. Свещеникът пита дали се отричат от сатаната три пъти. Кръстникът казва, че няма нищо общо със сатаната.

Непосредствено след отричането от дявола става съединяването с Христос. Тогава се чете и Символът на вярата. В молитвата са посочени няколко основни истини за вероучението, в които се казва в какво вярваме християните. След прочитане на молитвата свещеникът казва на присъстващите как правилно да се кръстят и покланят. Кръстенето с трите пръста символизира нашата вяра в Светата Троица, а се кръстим от дясно на ляво в чест на разумни крадец, който бил разпнат от дясната страна на Христос, но не проклинал, а тихо помолил Господ да го споменава в Царството Небесно.

След всичко това настъпва самото кръщене. Обикновено водата за кръщенето е предварително осветена, защото се знае за ритуала. Във водата се поставя детето три пъти. След това се обвива в подготвената кърпа, а в това време фоторепортерите не оставят своите камери. Кръстеното дете се облича в нови дрехи, които е желателно да са в бяло.

След кръщенето кръстеното дете е сам собственик на дара, който току що е получен – Божията благодат. Започва самостоятелен религиозен живот. Да се научи какво е това молитва, да посещава неделните служби в църквата, да се изповядва и взема причастие. Разбира се, за всичко това са отговорни родителите, когато говорим за кръщаване на малко дете. Когато се кръщава голям човек, той е осъзнал необходимостта от всичко това и затова е взел решение да приеме Светото тайнство Кръщение.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*