За съвременното отопление с пелети

in Полезно by

Навлязлата напоследък с главоломни темпове нова технология за отопляване на домове и работни сгради с пелети получава все повече поддръжници и верни приятели както в България, така и по света. Тук е наложително да обясним накратко какво са това пелети, за да се добие по-ясна представа за същността на темата.

Пелети – това са малки и цилиндрични по форма дървесни парчета, които са образувани от пресоване на чиста дървесина и главно от отпадъчен материал от дървесината, какъвто има в изобилие в работилниците за обработване на дърва. Те се пресоват и се сушат от влагата, за да могат да горят. Те са много ефективни, отделят много силна и топла енергия и не замърсяват природата и околната среда, тъй като почти не отделят никакви сажди. Също така тези гранули са изключително лесни за съхранение, тъй като не заемат пространство, както например дървата за огрев. Пакетирани са в компактни пакети и могат да се държат навсякъде, но за предпочитане е там, където няма влага.

Освен това, пелетите са евтини за отопляване, имайки предвид ако ги сравняваме с дърва, ток и парно. Напоследък на пазара освен котлета за пелети, които се поставят например в мазето и могат да затоплят цяла къща или апартаменти, се появата модерни камини с гранули за горене. Те са с изчистена форма и дизайн и са много предпочитани напоследък. Но най-интересното при тези камини е качеството им сами да извършват някои определени дейности, след като им бъдат зададени чрез електронно управление. Тези камини са в състояние сами да се включват, после да горят за определено време и на определена зададена температура, а накрая могат и сами да се изключват.

Последният писък в модата при тях е, че има и такива камини, които изчистват сами остатъците от изгорелите гранули. Това, освен че звучи изключително, даже нереалистично, е от особена помощ за съвременните домакини, които освен, че работят, се грижат за къща, мъж и деца.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*