За подготовката и смяната на щрангове

in Услуги by

Непосредствената смяна на щрангове се предшества от внимателна подготовка. Ако това се прави само в самостоятелен апартамент е необходимо най-напред да се уговорите със съседите. При смяна на щрангове е важно да се премине плочата, защото обикновено там тръбите най-често се разрушават. За това трябва да помолите съседите, живущи над и под вас да се съгласят да се включите в щранга, намиращ се на тяхна територия.

Ако съседите ви откажат това, ще трябва да осигурите достъп до мястото на свързване на новата и стара тръба. Да се поставя гипсокартон или плочки на такива места не се препоръча, защото може да се наложи всичко да се разбива. При смяна на вертикалните тръби за водоснабдяване е необходимо да се смени и разпределителния кран, както и водомера. За това вие необходимо съгласието на ВиК службите.

Процесът на смяна на щрангове започва с демонтаж на старата система, като преди това е спряна водата по тръбите и да се е изтекло цялото количество вода. След това може много внимателно да се разбият старите тръби, техните съединения и вентила. Всички необходими материали – тръби, кранове, скоби, съединителни елементи и спомагателни инструменти трябва да са предварително готови, за да не остават хората дълго време без вода.

Предварително се прави план за смяна на щрангове – къде точно ще има съединения, колко броя ще са необходими, какви тръби ще се ползват и се нарязват с точните размери. По нататъшният монтаж зависи от състоянието на тръбите у съседите. Пластмасовите тръби могат да се съединят с помощта на полипропиленови съединения. Ако съседите ви са още с метални тръби, ще ви се наложи да положите големи усилия.

Вашите стари метални тръби трябва да отстраните много внимателно, като внимавате отреза да е много правилен и да оставите от тях по 10 см под тавана и над пода. Ако тръбата е здрава, може да направите резба и да свържете вашата, при проблеми се действа със заварка и чрез преходна муфа се прави съединението.

Смяната на щрангове е желателно да се направи за целия вход или кооперация едновременно, за да се получи желания ефект и да се избегнат всякакви опасности от проблеми между съседите, свързани с нежелани наводнения.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*