Ветроходни яхти – мечта за любителите на морето

in Услуги by

Ако някога ви се отдаде възможност да почувствате свежия вятър на ветроходни яхти, да посрещнете изгрева на слънцето, излизащо из зад хоризонта в откритото море, да слушате другите кораби, да търсите в мъглата дългоочаквания фар, то вие за цял живот ще се влюбите в морето и във ветроходството. Вие завинаги ще запомните ударите на вълните и свиренето на вятъра в платната. Няма да забравите за първата битка със стихиите и за това как сте почувствали, че плавателния съд се подчинява на вашата воля.

След всички тези преживявания вашият поглед ще бъде винаги към ветроходните яхти. Дори когато няма наблизо яхт клуб, то като истински ветроходец ще ви преследва мисълта да си построите малка самостоятелна яхта. През дългите зимни вечери ще търсите в списания и книги чертежи на различни модели ветроходни яхти, за да откриете точно модела, създаден вече в мечтите ви, а може би ще грабнете листа и молива, и ще станете конструктор.

В практиката на ветроходството се използват ветроходни яхти от най-различни видове и размери. В зависимост от условията на плаванията в различните райони се използват големи или малки плавателни съдове с различни конструкции. Видът на плавателния съд се определя от неговото предназначение и района на плаване, а така също от конструкцията на корпуса и снаряжението. В зависимост от това се различават круизни и състезателни яхти.

Основното предназначени на състезателните модели е за ветроходните състезания. Те са направени специално за състезания на къси разстояния и за това са леки и не особено трайни. Не трябва с тях да се отправяте в открито море или океан, не си струва да изпитвате съдбата, защото конструкцията не е достатъчно устойчива. При този вид плавателен съд няма каюта, сравнително тесен и дълъг корпус, което намалява съпротивлението на съда. По такъв начин много леко се разрязва водата и развива голяма скорост. Скоростта, която се развива от ветроходните яхти зависи от вятъра.

Круизните плавателни съдове са предназначени за далечни и комфортни плавания. Те са с голяма вместимост, така че вие може да бъдете не само с вашето семейство, но и с всички свои приятели, местата ще стигнат за всички.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*